Bevezető: 

A játék a „Tárd fel európai kulturális örökségedet”, rövid nevén ENriCH címűprojekt keretei között, az Európa a polgárokért program támogatásával jött létre.

A veszprémi vezetésű projekt eseményein öt európai ország öt városából vettek részt fiatalok 2018 és 2020 között, miközben megismerkedtek a projektvárosok kulturális örökségének egy-egy szeletével, és megvitatták, mit is jelent számukra a szellemi és tárgyi kulturális örökség védelme. A találkozókon többek közt átgondolhatták, milyen előnyei lehetnek, ha soknemzetiségű a település, ahol élnek, hogyan hathat egymásra saját helyi és európai identitásuk, miként lendíthet a kultúra a gazdaságon, és a résztvevő települések milyen sokrétű kölcsönhatásbanvoltak az évszázadok során kontinensünk történelmi eseményeivel és gazdag kulturális örökségével.


A helyi örökség újszerű bemutatására a fiatalok ötletei alapján várostérképek készültek, köztük a Légy Ott(hon) Veszprémben című, melynek kiegészítése ez a három útvonalat is kínáló veszprémivárosismereti játék.

A játék menete:

A játékban úgy tudsz részt venni, hogy végigmész egy előre gondosan összeállított, hangulatos útvonalon. A séta során 15 állomás vár rád, abban, hogy pontosan hol helyezkednek el, segít az állomás neve (címe), egy régi kép és a várostérkép is. 

Ahol nehezebb lenne megtalálni a következő célpontot, a játék szövegében is helyeztünk el segítő instrukciókat. A játékos kérdések túlnyomó részét a helyben látottak alapján tudod csak megfejteni, így is ösztönzünk a sétára.

Ne feledd, a biztonság az első! A játék közben óvatos légy, nézz fel a telefonból, mikor közlekedsz! 1. útvonal

A VÁRISPÁN TITKA
(Veszprémi Vár)

Séta hossza: 1,5 km

Séta időtartama: kb. 1 óra

Séta nehézségi foka: könnyű 

2. útvonal

A KIRÁLYNÉ GYÖNGYSORA
(belváros)

Séta hossza: 2.5 km

Séta időtartama: kb. 1,5 óra

Séta nehézségi foka: közepes 

3. útvonal

TŰZRE, VÍZRE VIGYÁZZATOK!
(Séd-patak völgye)

Séta hossza: 3,5 km

Séta időtartama: kb. 2 óra

Séta nehézségi foka: közepes

Jótanács:

Ha a játék felkeltette az érdeklődésedet és többre is vágynál, rendelj meg szakszerű idegenvezetést a Tourinformnál, Veszprém városa további érdekességeket rejt.

Az Iroda figyelemre méltó útikönyveket is árul, érdemes megnézni őket. Készítettünk egy rövid válogatást is neked: 

  • Bőszéné Szatmári-Nagy Ildikó: Veszprém város története - magyar nyelven
  • Szelényi Károly: Veszprém angol és német nyelven
  • Faa Judit: Titokzatos Veszprém – Minden út a Várba vezet – magyar, angol és német nyelven
  • Séta a történelmi Veszprémben – Válogatás az Eötvös Károly Megyei Könyvtár képeslapgyűjteményéből – egy kiadványon belül három nyelven (magyar-angol-német)
  • Molnár Jánosné: Mesélő házak – magyar nyelven

Jó szórakozást!

Készítette:
Fülöp Júlia (idegenvezető) és
Németh Andrásné Farkas Gabriella (mesterpedagógus)
A térkép koncepcióját és a városismereti játék előzményét a Hétfa Kutatóintézet dolgozta ki.

A projektről szóló részeket készítette és a szöveget gondozta:
Knauer Anna (projektkoordinátor, VMVJ)

Fotók: Veszprémi Kaleidoszkóp fotótára, Fortepan (kivéve: 1. útvonal 10.,13.,15. állomás fotói). A fotókat rendelkezésre bocsátotta Márkusné Vörös Hajnalka (Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke, MNL Veszprém Megyei Levéltára főlevéltárosa) 3. útvonal bevezető kép, 2. állomás fotója: Németh Andrásné Farkas Gabriella
Értékelések fotói: Török Balázs